Fesztiváli ételkalauz dietetikus szemmel

Értékelés:
(0 szavazat)

Pár egyszerű tanács a fesztiváli étrendhez

Fesztiválszezon van, minden fiatal bulizni vágyó útnak indul az országban, hogy a megfelelő tematikájú, több napos rendezvényen részt vegyen. Persze a legfontosabb tényezők (zene, társaság, programok és hangulat) mellett eltörpül az étrend, pedig érdemes figyelni, miből mennyit eszünk. 

 

A legnagyobb gond a só, cukor és zsír mértéktelen fogyasztása ezkeben a napokban, és a vitaminok, rostok és ásványi anyagok teljes hanyagolása. A fesztiválok büféi hot-dog, hamburger, lángos, pizza, sült kolbász és hasonlókkal telítettek, sokszor a szervezők nem gondolnak a vegetáriánusokra vagy a táplálék-intoleranciával küzdő emberekre, akik hiába keresnek bármi fogukra valót, nem találnak. 

 

A helyzet javuló, mivel egyre több és sokszínűbb étellel várják az éhes fesztiválozókat, de addig is figyeljünk pár tanácsra, saját egészségünk szempontjából:

 

  • Legyen változatos étrendünk! - térképezzük fel a megannyi kínálatot, ne ragadjunk le az első lángososnál.
  • A mértéktartás fél siker! - együnk egy meleg ételt naponta, nyáron a szervezetünk amúgy sem igényel többet, hacsak nem sportolunk két koncert között.
  • Igyunk minél több vizet, ás lehetőleg csak azt! - néha belefér egy-egy cukrozott üdítő is, de ne essünk túlzásokba. 
  • Speciális étrend esetén tájékozódjunk előre! - manapság már mindent meg lehet tudni egy fesztivál honlapján, ha pl. nincs gluténmentes büfé, akkor kis mennyiséget be lehet vinni a rendezvényre.
  • Próbáljunk meg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani! - bár a legnagyobb hiánycikkek, de pléldául a Szigeten már kitelepített élelmiszerüzlet van, ahonnan ezek könnyen beszerezhetők.
  • Jöhet az édesség, de csak okosan! - a fagyi, a palacsinta és a kürtős kalács akkor ajánlott, ha a tízórai vagy az uzsonna része, és ha nem minden nap fogyasztjuk.

 

A legtöbben persze nem a finom falatok és az egészséges táplákozás nevében fesztiválozunk, de ha erre a pár szabályra figyelünk, jókat és jól időzítve eszünk, akkor a fesztivál is nagyobb élmény lesz!

 

(forrás: travelo.hu)