Bejelentkezés
Regisztrálás

Genetika a konyhában

Értékelés:
(0 szavazat)

 

Milyen tulajdonságokat kaptunk a szüleinktől, felmenőinktől? Mit fogunk átadni utódainknak? Öröklődhet-e a humor és a kreativitás? Képesek vagyunk arra, hogy öröklött adottságaink ellenére ne hízzunk el?

 

Megannyi kérdés, melyek mindenkit érdekelnek és minden ember számára izgalmassá teszik a genetikát. De hogy jön mindehhez a „konyha”? A táplálkozás szerepének fontossága az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben a néphagyományokban már ősidők óta ismert, tudományos jelentőségét azonban az új molekuláris genetikai eszközök alkalmazása csak még jobban megerősítette. Jean Anthelme Brillat-Savarin, az ízlelés nagymesterének 18. századi híres mondása, miszerint „mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy”. Napjainkban e mondás kezd igazán értelmet nyerni.

 

Genetika, genomika és a táplálkozástudomány

Az örökléstan, azaz a genetika a görög ’genesis’ szóból származik, jelentése ’eredet’, génekkel és öröklődéssel foglalkozó biológiai tudományágat jelöli. A genetikai öröklődés alapelveinek feltárása körülbelül 150 évvel ezelőtt kezdődött. A tudományos genetika születése egybeesik a 20. század kezdetével, amely az elmúlt 70 év egyik legdinamikusabban fejlődő tudományává nőtte ki magát. A genetika forradalmát egy hihetetlen jelentőségű áttörés, a genomprogramok befejeződése jelentette, mely megteremtette a genomikát.

 

A finomhangolás tudományának is nevezett genomika a teljes genom vizsgálatával foglalkozik, amely egy élőlény összes genetikai információját jelenti a gének összességét és a sejt teljes DNS-állományát is beleértve.

 

A nutrigenetika és a nutrigenomika (az elnevezés az angol nutrigenetics, iletve nutrigenomics magyarítása, jelenése táplálkozásgenetika, táplálkozásgenomika) alapkérdése hasonló, a gének és a tápanyagok közötti kölcsönhatások feltárásával foglalkoznak, csak más-más megközelítéseket alkalmaznak. Mindkét tudományterület hosszútávon egy egészségesebb élet kialakítását és a táplálkozáshoz köthető megbetegedések elkerülését célozza meg.

 

A teljes cikket IDE KATTINTVA tudod elolvasni!