Bejelentkezés
Regisztrálás

Se Andrea, se Oliver, se Jennifer

Értékelés:
(0 szavazat)

Az MTA 22 keresztnevet nem engedélyezett

A kormany.hu-n nyilvánosságra hozták azt a 22 utónevet, amiket az elmúlt pár hónapban egyes szülők a saját gyerekeiknek szántak, de a Magyar Tudományos Akadémia nem hagyott jóvá. Listázzuk a fantáziadús szülők kreálmányait:

 

Olaszországban évtizedek óta elfogadtott, ha valaki a kisfiát Andreának nevezi el, gondoljunk csak Andrea Pirlo labdarúgóra. Most nálunk is megpróbálták férfinévvé tenni, de kevés sikerrel jártak. Magyarországon már régóta női névként elfogadott az Andrea és az MTA nem szeretett volna egy uniszex nevet. A már létező fiúnév, a Sion, másik leírható változata, a Zion szintén nem lett elfogadott, hiszen duplikációt okozna azonos kiejtésük miatt.

 

Valaki Harcosnak (pontosabban, németül: Kriegernek) akarta hívni a gyerekét, és olyan is volt, aki Noor-nak (ami arabul Fényt jelent), de ezek a nevek sem győzték meg a tanácsot. Hiába a magasztos jelentés, ha a magyar vezetéknevekhez nem kapcsolódnak jól. 

 

A Boglárka után már a Bogi, mint becézett változat is elfogadott keresztnév. Ezt a sort megállítva, a Bogica már nem támogatott, mert valószínű, ha engedélyeznék, akkor a következő lépcsőfok a Bogicácska, a Bogicácskácska és társai lennének, ezt megakadályozta az MTA.

 

Az Akadémia még mindig nem támogatja az idegen írásmódot, hiszen az Oliver férfinév helyett ott az Olivér, a Jennifer helyett a Dzsennifer, vagy a Mercedes helyett a Mercédesz használható. Hasonló okokból a Tábitha és a Noa női nevek sem adhatók. Gesztenyének már két éve hívhatjuk a kislányunk, de Gesztének hivatalosan nem.

 

Valószínűleg túl idegen, vagy ritka nevek voltak a következők, amiket szintén nem engedélyezett az MTA: Eysan/Ejsan, Azad, Amraa, Nicia, Naji, Zülal, Walburga és Zseliz (zseléíz?).

 

Érdekesség, hogy a Máriatereza sem adható, pedig volt hasonló nevű uralkodónk, akire büszkék vagyunk, igaz, más írásmóddal írták a nevét. A Babi név szintén megmarad az újszülött becézésére és végül a Mani, ami helyett lehet próbálkozni a Kápé, Zsozsó fiúnevekkel és a Lovetta lánynévvel.

 

(forrás: index.hu)