Bejelentkezés
Regisztrálás

Betiltanák az energia italt?

Értékelés:
(0 szavazat)

Sokan fogyasztják és sokan nem tudják, hogy milyen hatása van az energiaitalnak a szervezetünkre

Az energiaital nem üdítő, nem sportital, rendszeres fogyasztásával kifejezetten árthatunk szervezetünknek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az egész világon erősödik az energiaitalokat ellenzők tábora, egyre több kutatás foglalkozik a gyerekek és fiatalok fogyasztási szokásaival, és azok egészségügyi következményeivel. Litvánia volt a világ első országa, ahol betiltották az energiaitalok eladását fiatalkorúaknak.

 

De nézzük, mi is tudható erről az italról!

 

Egy doboznyi, azaz 2,5 dl energiaital lórúgásnyi cukrot tartalmaz, mintha 6 kockacukrot rágnánk el. Hatására, az ilyen mennyiségű cukor rendszeres fogyasztásától súlytöbblet alakulhat ki. Egy dobozban annyi koffein van, mint két adag erős feketekávéban.


Másik hatása, ha túl sokat iszunk függőséget és koffein túladagolást okozhat. Nem is beszélve arról, hogy az energiaital fogyasztása után megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, vízhajtó hatása miatt pedig akár kiszáradást is okozhat. Rendszeresen fogyasztva a májban felhalmozódhat a koffein mérgező tartalma, idegrendszerünkre kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat.

 

Ha bővebben érdekel a téma a Zsiráf 2016-os januári számában mi is foglalkoztunk vele.

 

(Forrás: hiradó.hu)