Ha nem vettek fel, akkor sincs minden veszve! Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

A szakképzési centrumok várják azokat a fiatalok jelentkezését, akik sikertelenül felvételiztek az idén a felsőoktatásba

A 33 ezer érintett fiatalt már levélben értesített az Oktatási Hivatal –  nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőtt oktatásért felelős helyettes államtitkára Pölöskei Gáborné.


Mint elmondta: a jelentkezők több mint 270 szakma közül választhatnak nappali, esti és levelező képzésen egyaránt.


A hiányszakmák esetében ösztöndíjra lehetnek jogosultak. A három éves technikusi kurzusokon részt vevők havi 20-50 ezer forint, az úgynevezett kétkezi munkára képesítő két éves kurzust választók pedig 10-35 ezer forintos havi juttatásra számíthatnak.


Hangsúlyozta, hogy 20 hiányszakmát tartanak nyilván, amelyek megyénként változnak.


A férfiak esetében ilyen többek között az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, a nőknél pedig a női szabó, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintéző.
A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is.


Ami érdekesség, és hatalmas eredmény, hogy azok a fiatalok, akik így kerülnek be a szakképzésbe, 80%-ban biztos, hogy elvégzik a kurzusukat. A vállalkozó kedvű fiatalok akik még is szeretnének valamilyen tanfolyamra jelentkezni, azok többek között a fent említettekre jelentkezhetnek még.

 

(Forrás: hirado.hu)