Bejelentkezés
Regisztrálás

Ökogyerekek Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Gyönyörű magyar könyv mutatná be a gyerekeknek a mindannyiunkra leselkedő műanyagszemét veszélyeit

A műanyagok okozta környezetszennyezés évről évre egyre nagyobb méreteket ölt, hiszen többségük csak hosszú évek, vagy évtizedek alatt bomlik le, a korszerű, ártalmas gázokat nem felszabadító hulladékégetés pedig képtelen tartani a lépést az egyre nagyobb szeméthalmokkal. A világ óceánjaiban több millió tonna sodródik belőlük, ez pedig a teljes ökoszisztémára kihat: az apró darabok a tengeri állatok gyomrába kerülhet, a nagyobb tárgyakba pedig könnyen belegabalyodhatnak.

 

A problémát persze még most sem lenne késő orvosolni, vagy legalább lassítani, így kisebb-nagyobb cégek, illetve startupok egész sora dolgozik a szemétszigeteket, illetve óriási telepeket eltüntetni képes megoldásokon. Így született meg pár éve például a mindössze huszonhárom éves holland feltaláló, Boyan Slat műanyagbontó baktériuma, melynek már folynak az éles tesztjei, jövőre pedig talán neki is láthat az óceánon sodródó óriási műanyaghegy elpusztításának.

 

 

A harchoz most egy magyar csapat, az apró családi bizniszként környezetvédelmi ügyek bemutatásán dolgozó BEE Environmental Communication is csatlakozik, akik az űrtechnológiát igénylő szemétevő megoldások helyett a következő generáció veszélyre való ráébresztését tűzték ki célul.

 

A világ legnagyobb közösségi finanszírozó oldalán, a Kickstarteren indult projektjük, a Planet ERATH egy csodásan megtervezett és rajzolt könyv, ami egy kedves mesével ellentétben bemutatja a fogékony korban lévő gyerekeknek a XXI. század egyik legnagyobb veszélyét. Az őket is lépten-nyomon körülvevő környezetszennyezést játékos módon ismerteti meg az olvasóval, a történet középpontjában egy, a Földhöz megtévesztésig hasonló, frissen felfedezett bolygóval, az Erath-tal (szójáték a Föld angol nevével – Earth), aminek egyetlen óriási problémája van: a műanyag.

 

 

A könyv különböző feladatokat is ad, amiket a gyerekek a szülőkkel, vagy tanáraikkal együtt végezhetnek el, valamint hasznos tudást ad át a gyerekeknek. A könyv az öt és tíz év közti korosztálynak szól és negyven oldalasra tervezik.

 

Az első körben angol nyelven megjelenő könyv befejezéséhez és kiadásához azonban mindenképp szükséges a Kickstarter-projekt sikere, amire még tizennégy napig lehet adományt gyűjteni.

 

 

(Forrás: 24.hu)