Bejelentkezés
Regisztrálás

Többet árt, mint használ Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Tegyétek el laptopjaitokat, jegyzeteljetek papírra!

Sok diák – főleg egyetemeken és főiskolákon – laptopon, táblagépen, netán okostelefon jegyzetel. Több kutatás is bizonyította: így jóval nehezebb tanulni, mintha kézzel jegyzetelnénk, és ez meglátszik a jegyeken is.

A The New York Times kérte fel a téma egyik szakértőjét, Susan Dynarski professzort, hogy tudományos kutatásokkal támassza alá, melyik jegyzetelés a hatásosabb: ha kézzel írunk az órákon, vagy ha laptopon/tableten. Utóbbi eszközök használata már általánossá vált az egyetemeken és főiskolákon, ami káros, hiszen a Michigan Egyetem professzorának gyűjtéséből is kiderül: minden vizsgálat szerint sokkal jobban emlékezünk a tananyagra, ha kézzel jegyzetelünk. A fő oka az, hogy a figyelmet jobban leköti a gépelés, mint a papírra írás.

A kutatásból az is kiderült, hogy az órán elhangzottak kikérdezésekor a lapotopon jegyzetelők rosszabbul teljesítettek, mint a papírra írók, de azok jegyei is gyengébbek voltak az átlagnál, akik a laptopon jegyzetelők közvetlen közelében ültek és ráláttak a gépre.