Bejelentkezés
Regisztrálás

Fél év alatt össze kell rakni az iskolai terrorellenes tervet Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Minden iskolának fel kell készülnie egy esetleges terrortámadás lehetőségére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére a suliknak fél éven belül konkrét tervvel kell rendelkezniük az olyan válsághelyzetek kezelésére, mint a terrorveszély. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk egy részletes dokumentumot

 

  • megelőző védelmi helyzet,
  • terrorveszélyhelyzet,
  • rendkívüli állapot,
  • szükségállapot, vagy
  • váratlan támadás esetére.

 

Kezdeményezés a hangzatos HIT, vagyis Honvédelmi Intézkedési Terv név alatt fut. A Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) decemberben küldött levelet az az iskoláknak, amely szerint a suliknak fel kell készülniük egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztérium szerint a NATO Válságreagálási Rendszere írja elő, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenniük a lakosság krízishelyzetre való felkészítésére, és ezt a kitételt a hazai honvédelmi törvény is tartalmazza. Ezek alapján ma már valamennyi állami intézmény rendelkezik Honvédelmi Intézkedési Tervvel, a kulturális vagy egészségügyi intézmények után az oktatási területnek is eleget kell tenni ennek a kötelezettségnek.

 

A Népszava kérdésére azonban egy NATO-hivatalnok cáfolta, hogy lenne ilyen előírás. A hivatalnok elmondása szerint a tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimumelvárásokat fogalmaz meg, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére.

 

(Borítókép: jelenet a Szükségállapot című filmből)