Az Óbudai Egyetemen dől el a szervizrobotok jövője

Értékelés:
(0 szavazat)

Az Óbudai Egyetem robotikai ülésén érdekes dolgok kerültek szoba a robotika területeén

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem szervezte ülésen. Az utolsó napon Orvosi Robotikai Workshopra is sor kerül, amelyen a sebészeti és a rehabilitációs robotika területének fejlesztéseiről és a közelgő tudományos eredményekről számolnak majd be. A workshop nyilvános, minden látogatónak nyitott.


A robotok irgalmatlanütemben terjednek el az egész világon, és ma már nemcsak a porszívónkban találkozunk ilyen rendszerekkel, az élet szinte minden területét kezdik behálózni a robotok.

 

A technikát azonban nem elég csak uralni, a robotok alkalmazásával nagyfokú felelősség hárul az ember nyakába. Az állandóan változó emberi környezetben a gépek alkalmazása nagyfokú figyelmességet igényél. A biztonság és stabilitás az elsőszámú kérdés, amit az egyre komplexebb rendszerek velünk szemben állítanak. A robotika és főleg a vezérlő rendszereik egyre bonyolultabbá válnak, ami felvet néhány kérdést. Tudjuk-e, hogy egy gép mire gondol? Mi alapján hoz döntéseket? Rendelkezünk-e a kellő tudással ezekről a rendszerekről ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel átháríthassuk rájuk döntéseinket?

 

A rendezvényen meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről, és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén. Ezen pedig minden érdeklődő részt vehet. A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében. Az  ilyen kiemelt nemzetközi események azért is fontosak, mert megteremtik a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra.


(Forrás: Hirado.hu)