Bejelentkezés
Regisztrálás

A mai napon született az Egri Csillagok szülőatya

Értékelés:
(0 szavazat)

1863 augusztus 3-án született meg a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Gárdonyi Géza

154 évvel ezelőtt született Gárdonyi Géza ismert magyar író, költő. Neki köszönhetjük többek között az Egri Csillagokat, de az Isten rabjai és A láthatatlan ember című kötetek is az ő nevéhez fűződnek.


Gárdonyi Géza nem csak író és költő volt, hanem munkássága kiterjedt a drámaírásra, az újságírásra, a pedagógusi szakmára, és többek között a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja volt.


Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.


Pályáját folyamatos útkeresés, tematikai és formai kalandozás jellemezi, prózaírói életműve ennek fényében három korszakra osztható. Az 1890-es években írt népies hangvételű novellái és elbeszélései hozták meg számára a kortársak elismerését (Az én falum, 1898), de az utókor elsősorban a századfordulót követő évtizedben keletkezett történelmi regényei révén ismeri.

 


Gárdonyi Géza pályája során számos írói álnevet használt, különösen újságírói tevékenysége során, később pedig a gyermekmeséi fejlécén. Rövid életű házasságából négy gyermek született, majd különváltak feleségével. 1897-ben Egerbe költözött édesanyjával, és haláláig ott is élt.


Noha végakaratában arról rendelkezett, hogy szűk családi körben helyezzék örök nyugalomra egri háza kertjében. Eger városa ezt méltatlannak érezte ezért november 1-jén bronzkoporsóban fekvő testét az egri líceum aulájában ravatalozták fel, s tiszteletére a város mind a huszonhárom templomtornyában megkondították a harangokat. Az egyházi szertartást követően az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen hantolták el, gerendakereszt fejfájára végakarata szerint az azóta legendássá vált szavakat vésték: „Csak a teste!” Hiszen a szelleme tovább él még a mai napig is hátrahagyott műveiben.