Bejelentkezés
Regisztrálás

A költő és a színész

Értékelés:
(0 szavazat)

Nem számít az idő és a távolság, még is van valami ami összekött két személyt. Augusztus 8-án született Kölcsey Ferenc és Dustin Hoffman

Kölcsey Ferenc magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a nemzeti himnusz költője, ezen a napon született meg, 227 évvel ezelőtt.
Egyik szeme világát gyermekkorában fekete himlő következtében elveszítette. Érdekesség, hogy korábbi teóriák a korabeli ábrázolással ellentétben a bal szem látásának elvesztését tartották valószínűnek, mára inkább az ábrázoltnak megfelelő jobb szem betegségét feltételezik.


Miután 1809-ben befejezte kollégiumi tanulmányait, Pestre költözött törvénygyakorlatra, de ügyvédi vizsgára nem jelentkezett, mert miután szoros barátságot kötött Horvát Istvánnal, Vitkoviccsal és főleg Szemere Pállal, egyedül az irodalom érdekelte, ezért lemondott a hivatalbeli és tanári pályáról, és Álmosdra vonult, ahol kis birtokán gazdálkodva egyedül tanulmányainak élt.

 


1823. január 22-én tisztázta le „Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból” című nagy költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. Ezt a napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.


Halála hirtelen következett be. Egy hivatalos útja alkalmával szekéren utazva viharos zápor érte, meghűlt és egyheti betegeskedés után Szatmárcsekén meghalt.

 


Ugyanezen a napon, 80 évvel ezelőtt, az Atlanti óceán túlsó partján megszületett Dustin Hoffman.

 

Teljes nevén Dustin Lee Hoffman. A színésznek nem volt egyszerű dolga, hogy érvényesüljön. Hiába dédelgetett színészi ambíciókat, középiskolája után a Santa Monica-i főiskolára iratkozott be, ahonnan két év múlva kicsapták rossz tanulmányi átlagai miatt. Előtte még elvégzett egy színészkurzust, mivel azt mondták neki, hogy azon nem lehet megbukni.

 


Az elkövetkezendő években Dustin Hoffman több oktatási intézményt látogatott, többek között a Los Angeles-i konzervatóriumban és a Pasadena Playhouse-ban tanult, majd jelentkezett a Broadway-re, de mivel nem találtak neki szerepet, felcsapott szendvicsembernek.

 


Ezt követően többszöri nekirugaszkodás után nyert felvételt Lee Strasberg legendás színiiskolájába, ahol az ő és szobatársa nevét később feltüntették azon a „szégyentablón”, amelyen a legtehetségtelenebbnek tartott növendékeket tartották számon.


A sikerét végül Mike Nichols hozta el számára, a „Diploma előtt” című filmmel. A nagy áttörés után sem szállt a fejébe a siker, inkább tovább dolgozott keményen. Így szerepelt többek között Az „elnök emberei”, az „Aranyoskám”, az „Esőember”, és az „Utódomra ütök” című nagysikerű filmekben.