Bejelentkezés
Regisztrálás

Szabó Magda művei már e-formában is

Értékelés:
(0 szavazat)

Tegnap, vagyis október 5-én volt Szabó Magda születésnapjának 100. évfordulója

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar írónő, költő, műfordító, és a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották, egészen 1958-ig nem publikálhatott.

 

Az eredetileg költőként induló Szabó Magda 1958 után már regény- és drámaíróként tért vissza. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek.

 

Legismertebb műve az Abigél, még az iskolák kötelező listáin is helyet kapott. Népszerűsége azóta is töretlen, számos kiadást ért meg, valamint tévésorozat, hangoskönyv és musical is készült belőle. A kötetről tudni értemes, hogy kezdetben romantikus, kalandos lányregénynek tűnik, később azonban ennél komolyabbra fordul a cselekmény, a második világháború, a gondtalan kamaszok életébe is begyűrűzik. A főszereplő Ginának a szeszélyes, elkényeztetett gyereklányból hirtelen megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy a saját és apja életét megmentse.

 

Az Abigélen kívül számos alkotását filmesítettek meg, többek között Az ajtó, Vörös tinta, vagy a Tündér Lala című regényeket.

 

Mivel Szabó Magda alapító tagja volt a Digitális Irodalmi Akadémiának (DIA), nem meglepő, hogy az írónő művei is felkerültek az ingyenesen olvasható e-könyvek gyűjtemény tárába.

Amit pedig több féle módon is el tudunk érni.

 

Androidos megoldásra itt a google play áruház applikációja.  Ez az alkalmazás lehetőséget kínál az offline használatra is, így a kikölcsönzött művek 14 napig tárolódnak a készüléken. Ez az időszak ráadásul mindig újraindítható.

Szabó Magda 375 ingyenesen olvasható műveit itt olvashatjátok a DIA oldalán.

Ezen a felületen pedig 107 versében gyönyörködhettek.