Bejelentkezés
Regisztrálás

Nepp József top 10

Értékelés:
(0 szavazat)

Tíz klasszikussal emlékezünk a nemrég elhunyt rajzfilmmágusra

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró – közölte a családja hétfőn. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál.

 

Nepp József 1934. június 23-án született Csepelen, a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba.

 

1957-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozott: 1957–1961 között háttérfestőként, 1961-től a gyár rendezőjeként. A 90-es évek végén innen ment nyugdíjba. Filmjeit fanyar humora és kifejező karakterei teszik egyedivé.

 

A rajzolás és a rendezés mellett a forgatókönyvírásból is kivette a részét az elmúlt 50 évben: ő volt az egyik szülőatyja a Gusztáv sorozatnak, de neki köszönhetjük többek között a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Macskafogó legjobb poénjait is. Összeszedtük a 10 legemlékezetesebb Nepp-klasszikust.

 

1. Gusztáv rajzfilmek

1961-ben már saját rövidfilmet készített Szenvedély címmel: itt mutatkozott be az a szerencsétlen kisember figura, aki 1964-től saját sorozatot kapott, Gusztáv címmel. A Ludas Matyi-karikatúrák stílusában megrajzolt karakter mindenféle mulatságos, de teljesen hétköznapi kalandba keveredett: hol egy légy idegesítette, hol migréntől szenvedett, hol kocsit próbált venni, hol meg házasodni készült. Nepp József az 1975 és 1978 között készült Gusztáv-epizódokból többet is rendezőként és forgatókönyvíróként jegyzett. 

 

 

2. A Mézga család különös kalandjai

De Nepp József nemcsak Gusztáv atyja, hanem a Mézga családé is. Ő találta ki ugyanis Romhányi Józseffel közösen az 1969-ben bemutatott Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozatot, és ő volt az epizódok rendezője is. A szürke, pesti átlagcsalád unalmas napjait minden részben azzal dobta fel, hogy a teszetosza hivatalnok, Mézga Géza és a tinédzser fia, Aladár folyton a XXX. századbeli rokonuktól, MZ/X-től kértek segítséget, ha épp elromlott a tévéjük vagy a kocsijuk. És ez persze mindig bajt okozott, mert a derék rokon hol időjárás-befolyásoló készüléket küldött fénypostán, hol meg egy olyan szupertévét, ami tényleg megjeleníti a képernyőn látottakat – például a perenyevackori TSZ öntözőberendezésének avatását!

 

 

3. Mézga Aladár különös kalandjai

Nepp íróként és néhány epizód társrendezőként jegyezte az 1972-re elkészülő, második Mézga-sorozatot is, amiben Aladár és Blöki éjjelente a hegedűtokban rejtegetett, felfújható Gulliverkli 5-tel indultak izgalmas űrkalandokra. A széria zseniálisan ötvözte a könnyed tévésorozatok műfaját a kalsszikus mesékkel és az angolszász (vagy épp a szovjet) sci-fi irodalom klasszikusaival: Aladárék eljutottak többek között a krimiírók bolygójára, a robotok utópisztikus társadalmába, ahol az emberek rabszolgák, és egy olyan helyre is, ahol két tápoldatban úszkáló, zakkant tábornok játszott automatizált seregekkel véget nem érő háborúsdit.

 

 

4. Vakáción a Mézga család

Sokan úgy tartják, hogy a Nepp József rendezésében elkészített, a Magyar Televízióban 1980-tól vetített harmadik Mézga-család sorozat már nem tudta hozni a nagy elődök színvonalát. Pedig nagyon vicces, ahogyan Mézga Géza családja (a hozzájuk csapódó Máris szomszéddal együtt) keresztbe-kasul beutazzák a világot, miközben Paula sokszor emlegetett volt szerelmét, Hufnágel Pistit keresik. A család természetesen most is hihetetlen kalandokba keveredik: itt aztán tényleg van minden a heroincsempészéstől kezdve a lakatlan szigeten át a Szaharában tevegelésig – mintha csak a '70-es évek népszerű krimijeinek és kalandfilmjeinek fergeteges paródiáját látnánk!

 

5. Kérem a következőt!

Kígyóknak lábsor, madaraknak fogsor, diktál a beteg, írja a doktor! Ki ne emlékezne erre a dalra, ami a bogaras bagolyprofesszor, Dr. Bubó egy-egy elmekórtani esetét vezette fel esténként. És ami a Mézga családhoz hasonlóan megintcsak egy olyan rajzfilmsorozat volt a Nepp József-Romhányi József-Ternovszky Béla triótól, ahol a zseniális, duplafenekű nyelvi és popkulturális poénok fele valójában nem is a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek szólt.

 

5. Lúdas Matyi

Bár a Lúdas Matyi már ránézésre is egy ízig-vérig Dargay-klasszikus, azért tegyük hozzá, hogy Nepp József és Romhányi József forgatókönyve nélkül nemigen lett volna olyan emlékezetes, ahogy a vidám parasztlegény háromszor is bosszút áll a gonosz Döbrögi uraságon.

 

 

7. Hófehér

Nepp József 1983-ban készítette el forgatókönyvíróként és rendezőként az első önálló, egész estés animációs filmjét, a Hófehért. A történet az egyik legismertebb Grimm-mese, a Hófehérke szokatlan, szatirikus feldolgozása, rengeteg fricskával és utalással a Kádár-kori Magyarországon uralkodó állapotokra – épp ezért ez nem is gyerekmese. Itthon nem is lett igazán kultikus, külföldön viszont nagyon népszerű lett: Nepp József számára életműdíjat is hozott 1984-ben, a Giffoni Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

8. Szaffi

A nem túl gyerekbarát Hófehér után egy évvel Nepp klasszikus családi animációt készített Dargay Attilával, Jókai Mór Cigánybárója alapján. A főszereplő egy Botsinkay Jónás nevű, elszegényedett nemesúrfi, aki az 1700-as években próbál mesés kincseket és odaadó feleséget találni, miközben meg van győződve arról, hogy ez egy Szaffi nevű, macskává változott cigánylány ármánykodása miatt nem sikerül neki. Ahmed pasa elásott kincse persze a Habsburg-hű Feuerstein lovagnak is kellene, aki a Puzzola nevű, ármánykodó szolgájával próbál borsot törni a szerelmesek orra alá.

 

 

9. Macskafogó

Generációk örök kedvence, Nepp Jószef forgatókönyvírói pályafutásának kultikus mesterműve, amely frappáns belső poénokkal reflektál a "nyugati" James Bond-filmekre. Grabowski, a szuperegér elindul Pokióba, hogy megszerezze Fusimisi professzor robotkutyájának tervrajzát, amivel végre egyszer és mindenkorra elintézhetik Mr. Teufelt, Giovanni Gattót és a többi, egerek felett zsarnokoskodó macskát. Eközben Lusta Dick vámpírdenevérekkel haverkodik Mexikóban, a buta patkányok pedig felrobbantják magukat a RatRacer szuperkocsijában. A Macskafogó Cat City címmel külföldön is óriási siker lett. 2007-ben készült el a folytatása Macskafogó 2. címmel... inkább hagyjuk.

 

 

10. Az erdő kapitánya

Az erdő kapitánya sajnos eléggé alul értékelt rajzfilm, pedig sokan ezt tartják a legjobb Dargay-klasszikusnak. Ez többek között pont Nepp József zseniális forgatókönyvének köszönhető: egy igazi krimit írt, teli furábbnál furább figurákkal. Mint például Pimpike, aki a bolondgombás tortát felzabálva a Boldogság Kék Madaraként repdes, vagy Góliát, a titkos bolha.

 

 

(Forrás: port.hu)