Bejelentkezés
Regisztrálás

Budapesten a klasszikus filmek lesz a téma

Értékelés:
(0 szavazat)

A klasszikus filmeké a főszerep Budapesten

Idén rendezik meg elsőként a Budapest Klasszikus Film Maratont. Az eseményt Fábri Zoltán filmrendező Körhinta című filmjével kezdik az Uránia Nemzeti Filmszínházban november másodikán.

November 2. és 5. között fog tartani a fesztivál, amelyen a magyar filmek mellett nemzetközi különlegességeket is megtekinthettek.

 

A fesztivál helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Francia Intézet és a Corvin Filmpalota. A Magyar Nemzeti Filmarchívum fesztiváljának teljes programja mától érhető el az intézmény honlapján. A fesztivál nyitófilmjét kétszer is teltház előtt vetítették le nemrég a Lyonban zajló nemzetközi archív filmfesztiválon. Fábri Zoltán alkotása francia moziforgalmazásba is került.

 

Az előzetes információk szerint a filmes maratonon a Corvin Moziban folyamatos vetítésekkel várják a közönséget. A filmszínházban többek között láthatóak lesznek Fábri Zoltán további filmremekei, így a Pál utcai fiúk, az Utószezon vagy az Édes Anna című alkotások is.

 

A fesztiválra meghívtak külföldi filmarchívumokat is. Olyan nemzetközi filmes csemegéket láthat a közönség, amelyeknek valamilyen módon köze van Magyarországhoz. Példaként említette a francia filmarchívum által elhozott alkotást, október 17-én elhunyt francia színésznő, Danielle Darrieux egyik filmjét, amit 1938-ban forgattak Budapesten. Emellett bemutatják a Queen együttes budapesti koncertjéről készült filmet is - ismertette Havas Ágnes.