Bejelentkezés
Regisztrálás

Oscar-esélyek: bejött a zsűritagoknak Enyedi filmje

Értékelés:
(0 szavazat)

Eddig 91 ország vásárolta meg a díjnyertes filmet, melyre a hazai mozikban közel 90 ezren váltottak jegyet

 

Enyedi díjnyertes alkotását a 17. Magyar Filmfesztiválon hangos siker övezte és nagy sikerrel mutatkozott be az Egyesült Államokban is. A film az 50. AFI Fest (Amerikai Filmintézet fesztiválja) meghívására mutatkozhatott be az amerikai közönség előtt. November 12-én és 15-én két telt házas vetítésen mutattták be Los Angelesben, a Hollywood Boulevardon található Grauman's Chinese Theatre-ben.

 

Ezt követően Los Angelesben, a Magyar Fesztiválon is nagy siker fogadta a filmet. Végül a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA), a Golden Globe- és az Oscar-szavazók számára is megtartották az első hivatalos vetítést, ahol szintén kedvező fogadtatásban részesült Enyedi Ildikó munkája.

 

A Testről és lélekről című film februárban nyerte el a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydney-i Filmfesztivál fődíját.

 

A Filmalap támogatásával készült film versenyben van négy kategóriában az Európai Filmdíjakért, a Golden Globe-díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, valamint Magyarország hivatalos nevezettjeként az Oscar-díjért is a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében.

(MTI)