Bejelentkezés
Regisztrálás

Golden Globe: filmünnep feketében

Értékelés:
(0 szavazat)

Díjátadó a szexuális zaklatások árnyékában

Az Oscar előszobájának számító Golden Golbe díjátadó gálájával megkezdődött a tengerentúli filmes csörték időszaka. Mozisfilmes téren a korábban is magasra rangsorolt Három óriásplakát Ebbing határában hozta a kötelezőt, négy kategóriában is nyert szobrocskát, míg a tévés színtérről a Hatalmas kis hazugságok bizonyult a legnépszerűbbnek. Ez utóbbi tarolása nem véletlen, hiszen a díjátadó legfőképpen a filmproducer, Harvey Weinstein körüli szexuális zaklatásokra reflektált, amit a filmipar szereplői fekete öltözékükkel és a TimesUp kitűzőkkel érzékeltettek. A 75. díjátadó egyik legfelemelőbb pillanata kétségtelenül a Cecil B. DeMille-életműdíjjal jutalmazott Oprah Winfrey beszéde volt.

 

#MeToo

A díjátadó a legnagyobb reflektorfényt ezúttal nem egy személyre vagy egy filmre irányította, hanem a Harvey Weinstein botránya kapcsán elindult #MeToo, illetve a #TimesUp mozgalmakra, amelyek zászlajára a nők helyzetének javítását és elismerését tűzték a filmiparon belül. Ennek megfelelően a köszönőbeszédek jelentős részében előkerültek a szexuális zaklatásokra reflektáló üzenetek. A házigazda Seth Meyers is megjegyezte: hosszú hónapok után először a férfiaknak ma este nem kell félniük attól, ha hangosan felolvassák a nevüket, vagy írnak róluk az újságok.

 

Meyers minden aktualitása ellenére nem alkotott valami emlékezeteset, ellenben az életműdíjjal jutalmazott Oprah Winfrey beszédéről bizonyára sokat fogunk még hallani. Ugyanis ő az első fekete nő, aki megkapja ezt az elismerést, és biztos benne, hogy ez rengeteget jelent azoknak a fiatal lányoknak, akik látják őt ebben a helyzetben, és arra gondolnak, hogy egy nap ők is megnyerhetik ezt a díjat. Arról is beszélt, hogy ebben az évben a nők lettek a történetek főszereplői, és azt is hozzátette, ez a változás nem csak Hollywoodot érintette.

 

 

 

Oprah felemelő beszéde után egy kínos pillanat következett. A legjobb rendezőnek járó díj kiosztásakor ugyanis az egyik átadó, Natalie Portman szóva tette, hogy a jelöltek között csak fehér férfiakat találni, amire a későbbi nyertes Guillermo del Toro látványos fejcsóválással reagált.

 

Papírforma a filmeknél, erős női jelenlét a tévés produkcióknál

A filmek mezőnyében a legnagyobb sikert Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje aratta, a legjobb drámai film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb férfi mellékszereplő, valamint a legjobb női főszereplőnek járó díj elnyerésével.

 

Vígjáték kategóriában a Lady Bird nyert, illetve főszereplője, Saoirse Ronan lett a kategória legjobb színésznője. A férfiaknál James Franco lett a legjobb főszereplő a vígjáték kategóriában, akit a The Disaster Artistért jutalmaztak.

 

Kisebb meglepetésre Gary Oldman nyerte a dráma kategória legjobb főszereplőjének járó díjat, aki A legsötétebb órában Winston Churchillt alakította. Guillermo del Toro A víz érintése című filmje hiába szerezte előzetesen a legtöbb jelölést, ezek közül végül csak a legjobb rendezést sikerült elnyernie.

 

Ami a tévés díjakat illeti a Szolgálólány meséje két és a Hatalmas kis hazugságok négy díjat kapott. Korábban nem volt jellemző, hogy Emmyt-t nyert sorozatokat megszórták volna díjakkal. A jó szereplésük oka lehet, hogy mindkettő a nők társadalmi helyzetét tematizálja, amit a díjazottak köszönőbeszédükben is markánsan aláhúztak.

 

A 2018-as Golden Globe díjazottjainak teljes listája

 

Film

Legjobb film, dráma: Három óriásplakát Ebbing határában
Legjobb film, vígjáték-musical: Lady Bird
Legjobb férfi főszereplő, dráma: Gary Oldman (A legsötétebb óra)
Legjobb férfi főszereplő, vígjáték-musical: James Franco The Disaster Artist
Legjobb női főszereplő - dráma: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb női főszereplő - vígjáték/musical: Saiorse Ronan, Lady Bird
Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában
Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)
Legjobb rendező: Guillermo del Toro, A víz érintése
Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában
Legjobb filmzene: Alexandre Desplat, A víz érintése
Legjobb betétdal: This is Me, A legnagyobb showman
Legjobb animációs film: Coco
Legjobb idegen nyelvű film: In The Fade (Aus dem Nichts, Németország)

 

Tévé

Legjobb drámasorozat: A szolgálólány meséje
Legjobb vígjátéksorozat: The Marvelous Mrs. Maisel
Legjobb minisorozat-tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Sterling K. Brown, This Is Us
Legjobb férfi főszereplő, vígjátéksorozat: Aziz Ansari, Master of None
Legjobb férfi főszereplő, minisorozat-tévéfilm: Ewan McGregor, Fargo
Legjobb női főszereplő, drámasorozat: Elizabeth Moss, A szolgálólány meséje
Legjobb női főszereplő, vígjátéksorozat: Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel
Legjobb női főszereplő, minisorozat/tévéfilm: Nicole Kidman, Hatalmas kis hazugságok
Legjobb férfi mellékszereplő: Alexander Skarsgard, Hatalmas kis hazugságok