Bejelentkezés
Regisztrálás

Ez a könyv szó szerint halálos

Értékelés:
(0 szavazat)

„Árnyékok a halál falairól”

A gyilkos tárgyakról szóló történetek mindig is a horror kedvelt témái közé tartoztak. A kilencvenes években készült Rémségek könyvében egy sor lekaszabolásra váró fiatal ássa bele magát egy titokzatos könyvvel kapcsolatos városi legendába és a hozzá kapcsolódó gyilkosságsorozatba. Persze itt a tárgy csupán a fikció motorja, gyilkos könyvek azonban a valóságban is léteznek.


Madam Curie feljegyzéseit, amit a radioaktív anyagok kutatása közben használt, 1500 évig csak a megfelelő védőöltözetben lehet lapozgatni, de még ennél is érdekesebb Dr. Robert M. Kedzie 1874-ben megjelent munkája, a „Shadows from the Walls of Death”, magyarul az „Árnyékok a halál falairól”. A hangzatos cím ugyanis szó szerint értendő.


A könyvben Kedzie 100 tapétamintát mutat be, ami még nem egy nagy kunszt, az viszont igen, hogy ha hozzáérünk meg is ölthet minket. A könyben használt tapéták ugyanis potenciálisan veszélyes mennyiségű arzénnal vannak átitatva.

 


Dr. Robert M. Kedzie az amerikai polgárháború idején dolgozott sebészként, később pedig az Állami Egészségügyi Bizottság tagjaként tevékenykedett. Céljául tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet az arzénnal festett tapéták veszélyének fontosságára, ami akkoriban nagy divatnak örvendett.


Hogyha megnézünk egypár korabeli festményt, szembetűnő, hogy mennyire sokszor használnak egy jellegzetes mohazöld színt tapétázásra vagy a ruhák festékanyagaként. Ezt a zöld színt úgy érték el, hogy rézzel összekeverték az arzént.

 


Ugyan a korabeli ember tisztában volt vele, hogy az arzén elfogyasztva mérgező, azt azonban nem tudták, hogy belélegezve is halálos veszélyeket rejt.


Kedzie vetette fel először, hogy az akkoriban divatos falfedő, díszes tapéták mikroszkopikus méretű porrészecskéket bocsátanak ki magukból, melyek belélegezhetők. Így, figyelmeztet a könyv előszavában: krónikus mérgezést okozva lassan is ölhet, nemcsak hirtelen, ahogy az akkor köztudomású volt róla.


A professzor 100 kópiát készített a könyvből, melynek 86 lapja csak az arzénes papírokból áll, majd szétküldte különböző könyvtáraknak, szerte az országban. Ma már mindössze négy példány van belőle, mert a könyvtárosok féltek tőle, és többnyire megsemmisítették. Két példányát a Michigani Egyetem őrzi.


1998 előtt, ha el akartad olvasni a könyvet kellett hozzá egy pár gumikesztyű, s csak egy bizonyos ideig lehetett nézegetni. Nem szabadott a szájhoz érni sem a könyvet nézegető kézzel. Mára minden egyes lapot műanyagba lamináltak, leforrasztották az oldalakat, így senkinek nem kell attól tartania, hogy bármilyen veszély fenyegetné.