Bejelentkezés
Regisztrálás

Joker stand upolni fog előzményfilmjében

Értékelés:
(0 szavazat)

A komédia királya gyilkos tréfára készül

Előzményfilm készül Joker karakterével, Joaquin Phoenix-szel a főszerepben. A karakter egy ’80-as évekbeli komikus lesz, aki rossz társaságba keveredik és a bűn útjára téved.


Ha esetleg erről beugrott volna Alan Moore és az 1988-as kultikus, kétrészes Batman története, a Gyilkos tréfa, jár érte a vállveregetés. Az alkotók bevallottan rámennek a képregényben ábrázolt Joker képre.


Joker eredetével kapcsolatban megoszlanak a vélemények és sokáig nem is született konszenzus arról, valójában ki ő és miért lett olyan amilyen. Ezt az ellentmondást használja ki remekül Christopher Nolan a Sötét lovagban, azzal hogy Joker szájába számos változatot ad múltjával kapcsolatban.


Bár az eredeti képregények alkotói nem gondolták szükségesnek megmagyarázni hogyan született meg Joker, 1951-ben mégis megkapta első eredettörténetét. Eszerint egy vegyi gyárban dolgozott, majd miközben vörös sisakban ki akarta rabolni munkahelyét, beleesett egy vegyi tartályba. A vegyi anyag zölddé változtatta haját, elfehérítette arcát és piros mosolyt ragasztott arcára.

 

(Detective Comics #168,1951)


Moore képregénye ennek a változatnak az elemeiből építkezve, azt kibővítve először emelte a cselekmény lélektani mozgatórugójának részévé a különleges bűnöző születését.


A képregényben a Batman és Joker közötti kegyetlen hajszát flashback jelenetek egészíti ki. Ebben megismerjük a középszerű stand upost, aki hogy várandós feleségének pénz szerezzen, összeáll egy pitiáner bandával a vegyi üzem kirablására... 

 

(Alan Moore - Brian Bolland: Killing Joke, 1988)

 

Moore története azóta a Joker-kánon egyik legerősebb darabjává vált, hogy mást ne mondjuk Tim Burton és maga Nolan is felhasznált belőle elemeket Batman-filmjeikhez. 

 

Az alkotók között találjuk producerként Martin Scorsese-t is, így talán nem véletlen, hogy a Gyilkos tréfa mellett az 1983-as Scorsese-film a Komédia királya szolgál előképül a filmhez. Abban Robert De Niro játszotta a csokornyakkendős, nagyravágyó komikust, aki a siker érdekében odáig merészkedik, hogy a rivális tévés sztárnevettetőt elrabolja és egy székhez kötözze. 

 

(A komédia királya, 1983)


A „Batman nélküli Batman-film” forgatása még az idei évben kezdetét veszi.