Bejelentkezés
Regisztrálás

A szolgálólány meséje - Visszatérés a hagyományos értékékhez

Értékelés:
(0 szavazat)

A történet Gileád Köztársaságban játszódik, az egykori Amerika területén, ahol a hatalom visszatér a vallási gyökerekhez, és a Bibliát kiforgatva rendezik be az országot és a társadalmat. Margaret Atwood éjfekete disztópiája megjelenésekor hatalmas sikernek számított. Azóta filmváltozat és nemrégiben díjnyertes sorozat is készült belőle. Spoilerektől sem mentes könyvajánlónk következik.


1986-ban – amikor a regény megjelent – Amerikában és Kanadában is konzervatív párt volt hatalmon, így Atwood regényét egyfajta figyelmeztetésnek szánta: ez fog történni, ha a vezetés nem előre, hanem hátrafelé tekint, és visszaveszi az emberektől a szabadságjogaikat.


A nyolcvanas években regnáló konzervatívok (két Reagen éra és az idősebb Bush adminisztráció) azóta sem tudhattak magukénak ilyen hosszú sorozatot, így szerencsére Atwood könyve tényleg csak egy utópisztikus – és meglehetősen szélsőséges – jövőképet ábrázol.


Amerikát sorozatos katasztrófák és háborúk sújtják, magas a sugárszennyezés. Az állam ellenségeit, vagy a már „felesleges” embereket egy gyarmatoknak nevezett területre küldik, ahol az atomhulladékot kell eltakarítaniuk. Nem meglepő tehát, ha a gyarmatokon nem sokan maradnak életben a magas sugárfertőzés mellett.

 

Ha érdekel a folytatás, IDE KATTINTVA elolvashatod a Zsiráf Magazin legújabb számában!