Bejelentkezés
Regisztrálás

Magyar film a Cannes-i filmfesztiválon

Értékelés:
(0 szavazat)

Szilágyi Zsófia 'Egy nap' című filmjét beválogatták a Krtikusok Hete versenyébe...

... ahol minden évben hét pályakezdő filmrendező kap lehetőséget a bemutatkozásra, ahol korábban olyan neves rendezőket fedeztek fel, mint Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes. Ennek a díszes társaságnak a nyomdokaiba léphet most Szilágyi Zsófia. 

 

A film egy 40-es éveiben járó nő, Anna egy napjáról szól. Anna német tanár, van három gyereke, férje, lakása, permanens anyagi szorongása. Ahogy a pénz fillérre, az idő percre van beosztva. Anna rohan. Munkahelyről bölcsődébe, iskolába, balettra, vívásra. Hajszolt road movie az egész délután. Egy átlagos nap. A nap folyamán Annát megcsalja a férje. Ez nem átlagos. A dologra lehet számítani, hónapok óta áll otthon a bál. A levegőben lóg az ügy egész nap, elhárítani mégse lehet. Késő van hozzá. Nincs rá idő. Anna hősiesen igyekszik tartani a lépést, vinni a napot, nem kicsúszni, nem megállni. Mikor megtörténik, mégsem pont az történik, amire számít.

 

"Érdekel a hétköznapiság. Egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket, nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy „izgalmasabb” és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az „érdekesebb” történet a háttérben marad" – Szilágyi Zsófia

 

(index, inkubátor)

(kép: Inkubátor Program Facebook)