A modern társasjátékok világa, és legjobbjai

Értékelés:
(0 szavazat)

Alternatív szórakozásra vágysz? Talán pont neked találták ki ezeket.

A 2010-es évek elején elindult a modern társasjátékoknak nagy menetelése. A készítők ezrével töltik fel kampányaikat a Kickstarterre, melyekkel játékaik megjelenését szeretnék biztosítani.

 

Népszerűségük nem is véletlen. Nagyrészben ez a régebbi társas mechanikák továbbgondolásának köszönhető. A klasszikus veszek-eladok formula helyett már bárki játszhat középkori lovagként, vagy irányíthat túlélőket egy poszt-apokaliptikus világban. Némelyik együttműködést igényel, mások pedig kompetitív élményre invitálják a játékosokat, ezzel is biztosítva a sokszínűséget.
 

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend ez a kikapcsolódási forma, sorra nyitottak a különböző boltok, de még a társasjáték tematikára épülő pubok és bárok is.

Íme a mi top9-es listánk, természetesen a teljesség igénye nélkül:

9. Star Wars: Rebellion
Epikus csaták a Birodalom és a Lázadók között. 2-4 főig játszható, a cél a másik fél legyőzése.

 

 

8. Ticket to Ride: Europe
Vonat útvonalak építése még sohasem volt ennyire élvezetes, főleg a TTR: Europe kiadásában.

 

7. Deception: Murder in Hong Kong
Hong Kongban gyilkosság történt, feladatotok pedig kinyomozni a gyilkos kilétét. Rövid tömör, és izgalmas, továbbá maga a játék 12 fővel is játszható.

 

6. Pandemic (+Pandemic Legacy)
Egy vírusfertőzéstől kell megmentenie a bolygót a játékosoknak különböző képességű karaktereik segítségével. Kezdőknek mindenképpen ez a játék a legmegfelelőbb.

Kapcsolódó kép
 

5. Viticulture
A Viticultureban toscanai bortermelők lehetünk. Rendkívül szórakoztató és ötletes. Jól adja vissza a megjelenített világot.

 

4. War of The Ring
Gyűrűk Ura trilógia társasjáték formájában. Hosszas játékideje és bonyolult szabályai miatt sok türelmet igényel, de rajongóknak és war gamereknek kötelező.

 

3. Scythe
A 2016-os év nagy durranása. Egy első világháború utáni alternatív történelmi síkon kell választott népünk gazdaságát, és óriás robotokból álló haderejét irányítani.

 

2. Dead of Winter
Egy 5 fős társaságnak a legjobb választás lehet. Egy zombi apokalipszis túlélőit kell irányítanunk, hogy teljesíteni tudjuk a csapat és az egyénenként kapott feladatokat. Az áruló jelenléte rengeteget dob a DoW élményén.

 

1. Dungeons and Dragons
Fajtáját és megjelenésének idejét tekintve talán kilóghat a sorból, de azért meg kell adni a császárnak, ami a császáré. Játékélmény szempontjából ráadásul talán az egyik legegyedibb játék a listán. Hatása pedig vitathatatlan a mai modern társas-világra.

https://geekandsundry.com/wp-content/uploads/2016/08/GS-header-21.jpg


(borítókép:SU&SD, képek: GaS, BGG)