Bejelentkezés
Regisztrálás

Ezzel az egyszerű trükkel légkondivá alakíthatod ventilátorodat

Értékelés:
(0 szavazat)

Ezért érdemes odafigyelni fizikaórán

A héten úgy dőlnek meg a meleg rekordok, mint egy héttel korábban a világcsúcsok a Duna Aréna medencéjében. Ilyenkor az ember nem is vágyik másra, csak egy hűs lakásra, ahová elvonulhat a gyilkos kánikula ellen. Mit tegyünk akkor, ha nincs a házban beszerelve klíma, ha egy dzsungeléghajlatúvá vált panelben kell átvészelnünk a szaharai napokat?

 

A ventilátor tűnik a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak, aminek azonban van egy nagy problémája: hogy csak keringeti a forró levegőt. Ettől pedig nem leszünk beljebb. Egy egyszerű trükkel azonban simán átalakítható úgy a ventilátor, hogy hűs levegőt fújjon.

 

 

Az egész egy pofonegyszerű fizikai törvényszerűségen alapszik. Ha például a szánkat szélesre tárjuk a kilehelt levegő meleg lesz, míg a csücsörítve kifújt levegő hidegebb lesz, mint ahogy a forró leves hűtésénél megtanultuk. A ventilátor esetében is igazzá tehető mindez némi kreativitással.

 

Fogjunk egy kartont és néhány műanyag flakont, vágjuk le a flakonok nyakát, majd a szélesebbik felükkel kiméretezve vágjunk ki darabokat a kartonból. A palackokat ragasztóval illesszük rá a kartonra és az egészet szereljük fel a ventilátor rácsára. Ezután nincs más hátra, mint beindítani a ventilátort és élvezni a koncentrált, hűs levegőt.