Bejelentkezés
Regisztrálás

Nobel-díj 2017: a díjazottak

Értékelés:
(0 szavazat)

Az idei év Nobel-díjainak átadása ezen a héten volt esedékes

Az irodalmi Nobel-díjat és az azzal járó tízmillió koronát (több mint 316 millió forintot) 2017-ben Kazuo Ishiguro japán származású brit írónak ítélte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

 

A Nobel-bizottság azzal indokolta a döntését, hogy szerintük nagy érzelmi töltettel bíró regényeiben feltárja a világgal való illuzórikus kapcsolatok mélységeit. Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékeként jellemezte Ishiguro stílusát.

 

A díj átvétele után Ishiguro így nyilatkozott a BBC-nek „Hihetetlen megtiszteltetés, legfőképp, mert ezzel a legnagyobb írók nyomdokaiba léphetek. A világ nagyon bizonytalan állapotában van jelenleg, remélem, hogy a Nobel-díjak pozitív irányba billentik a helyzetet „

 

 

De nem csak irodalmi nobel díjat osztottak ki a héten!

 

Rainer Wiess, Barry C. Barish és Kip S. Thorne, a LIGO projekt megvalósítói kapták a 2017-es fizikai Nobel-díjat. Munkájuk során a gravitációs hullámokat kutatták, ezzel nyerték el a díjazást.

„ Bár a jel igen gyenge volt, a felfedezés így is alapjaiban rázta meg a tudományos világot.”

 

2015. szeptember 14-én az emberiség először észlelt gravitációs hullámokat. A hullámok két fekete lyuk összeolvadásával alakultak ki. A jelenség létezését nagyjából száz évvel korábban már Albert Einstein is megjósolta, azonban igen sokat kellett várni a gyakorlati bizonyíték meglelésére. A gravitációs hullámokat az amerikai LIGO detektor érzékelte.

 


 

A biológiai óra feltérképezéséért járt a 2017-es fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, amit Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young nyertek el. A tudosok csoportja azzal a belső biológiai órával foglalkoztak, amely a nappalokhoz és éjszakákhoz való alkalmazkodásban segíti az élőlényeket. A tudósok eredményei magyarázatot adnak arra, hogy a növények, állatok és emberek miként igazítják életritmusukat a bolygó keringéséhez.

 

A kutatók ecetmuslicát használtak modellszervezetként. A rovarok genetikáját vizsgálva le tudták írni, hogy miként szabályozza az egyik gén a normál napi biológiai ritmust. Később kiderült, hogy több élőlény, így például az ember szervezetében is hasonlóan zajlik a folyamat.

 

 

 

Csütörtökön a kémiai Nobel-díjat adták át. Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson egy fehérjéket vizsgáló mikroszkópért kapta meg a díjat. A krio-elektronmikroszkóp segítségével, oldott állapotban lévő szerves molekulák (például fehérjék) bonyolult szerkezetét lehet nagy felbontásban tanulmányozni.

 

 

Péntek délelőtt jelentették be Oslóban, hogy az idei Nobel-békedíjat az ICAN nevű, a nukleáris fegyverek ellen küzdő szervezet, az International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) kapja.

 

A döntést azzal indokolják, hogy a szervezet hatékonyan hívja fel a figyelmet arra, milyen humanitárius katasztrófát okozhatnak a nukleáris fegyverek. Tevékenységüket különösen fontosnak tartják most, amikor Észak-Korea atomkísérleteit egyre nagyobb aggodalommal figyeli a világ.

 

 

Jövő héten vagyis október 9-én pedig a közgazdasági díj nyertesét ismertetik.