Bejelentkezés
Regisztrálás

Figyeljétek az Orionidákat!

Értékelés:
(0 szavazat)

Mai naptól kezdve csillaghullásban gyönyörködhetünk

Az októberi hónap folyamán újra találkozik a föld és az Orionidák röppályája. Az Orionidák egy meteorraj, valójában a Halley-üstökösből származó porszemcsék.

 

Az Orionidák csúcspontja minden évben október 21-re esik. Október 20-24. között gyakorlatilag egy hosszan elnyúló, folyamatos maximumot látunk, november 7-ig pedig bármelyik nap láthatunk hullócsillagot. Idén szerencsénkre a holdfény se fogja zavarni a meteorvadászatot.

 

Ha valakit érdekel a hullócsillagok látványa akkor a késő esti óráktól, és az éjszaka második felében (vagyis a hajnal előtti órák) idején kémlelje az eget. Az esti órákban 3-5 meteort láthatunk e rajból, de hajnal előtti órákra 10-15 is juthat.

 

Sajnos nem lesz látványos mennyiségű meteor, de garantált az átlag feletti fényességük. Így a meteorrajongók elkaphatnak egy-egy csodás pillanatot.

 

Az Orionidák mellett számos más meteorraj is aktív ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy több látványos fénycsóvát is megfigyelhetünk majd.

 

Érdekesség, hogy a meteorrajt legkorábban középkori kínai észlelők említették, de európai említést csak 1864-ből találtak.

 

(Forrás: 24.hu)