Bejelentkezés
Regisztrálás

Amit a messzi-messzi galaxistól megtanultunk

Értékelés:
(0 szavazat)

Látványos űrcsaták, lézerkardpárbajok, robotok és az univerzum legkülönfélébb lényei, na és persze a mindent átjáró Erő – a Star Wars a sci-fik szinte valamennyi elemét tematizálja és ötvözi látványos űrmesévé. George Lucas sagája immár negyven éve velünk van, kilenc film, számtalan könyv, képregény és videojáték bővítette ezt a tágas univerzumot, a decemberben megjelenő Utolsó Jedikkel pedig immár a harmadik filmtrilógia is az utolsó etapra fordult.


Bár maga a space fantasy , tudományos szempontból nem a legmegalapozottabb műfaj, a Star Wars egy sor olyan technikai eszközt, gondolatot felvonultat, ami a hetvenes években még fikciónak tűnt, ma pedig már a mindennapjaink részét képzi. Nem most nem a lézerkardra gondolunk! A sci-fiket a tudomány nagyítólencséje alá helyező sorozatunk következő részében a Star Wars-t fogjuk vizsgálni.


Lakható bolygók
A Star Wars univerzum egyik legnagyobb erénye a bemutatott nyitott világ. A bolygóközi utazások olyan természetesek a hősök számára, mint áttaxizni a város egyik végéből a másikba. Ez az átjárhatóság természetesen 1977-ben a sci-fi ponyva és űropera hagyományiból építkezett. Elég csak olyan dinoszauruszokra gondolni, mint a huszadik század első felének comic strip sztárja, Flash Gordon, akit a gonosz Ming császárral folytatott ádáz küzdelme egy sor fantasztikus bolygóra visz el.


Akkor mégis mibe tenyerelt bele Lucas? Földünk különleges bolygó, melyen szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően – Naptól való távolság, nyugodt naprendszer és még hatezer más tényező –, kialakultak az élet feltételei. Ma már több úgynevezett exobolygót (Föld típusú bolygót) ismerünk, amelyek sok hasonlóságot mutatnak a mi Földünkkel, hála a NASA Kepler programjának. A Kepler folyamatosan monitorozza a csillagokat és adatokat gyűjt, az alapján, ahogy egy bolygó elhalad a csillaga előtt, amelynek egy bizonyos ideig kitakarja a fényét, amiből a kikövetkeztethető az adott bolygó távolsága a csillagtól.

 

A teljes cikket a Zsiráf Magazin decemberi számában, IDE KATTINTVA elolvashatod!