A világ egyik nagy városa hamarosan kifogyhat a vízből

Értékelés:
(0 szavazat)

Fokvárosban hónapokon belül bekövetkezhet az ökológiai katasztrófa

A Dél-afrikai Köztársaság fővárosa súlyos nehézségekkel küzd és a java még csak most jön. Évek óta figyelmeztetnek a klímakutatók, hogy a világ következő nagy krízise a vízhiány lehet, hamarosan ez a rémálomszerű forgatókönyv pedig akár valósággá is válhat.

 

Fokvárosban ugyanis, ahol jelen pillanatban tombol a nyár, Ausztráliához hasonló rekord közeli szárazsággal kell szembenézni. Hacsak a városvezetés nem korlátozza a vízhasználatot, 2018. április 22-én a világon első nagyvárosként kifogyhat a vízből.

 

Szakértők szerint a mostani, többévnyi aszály és szárazság következtében kialakult válság ugyan csak időszakos, de a jövőben a mostanihoz hasonló szárazság egyre gyakoribbá válhat, amire a lakosságnak fel kell készülnie, alkalmazkodnia kell hozzá.

 

A városvezetés már most azt kéri a fokvárosiaktól, hogy ha lehet, korlátozzák a napi vízfelhasználását, ami fejenként 87 liter vizet jelent. Ez fürdés esetén körülbelül négypercnyi zuhanyzásra elég naponta.

 

A szakértők azzal számolnak, hogy még körülbelül 96 napig fog folyni a csapokból a víz, amely ha nem tart ki három hónapig, amíg beköszönt az esős időszak, az katasztrofális következményekhez vezethet. A város közben a víztározók szintjét figyeli, több kerületben már koszos és rossz szagú a víz.

 

(szeretlekmagyarorszag.hu)