Még kicsit lúdtalpas, de összességében sikeres az emberiség újabb nagy lépése

Értékelés:
(0 szavazat)

A Falcon Heavy teljesítette elsődleges célját, de még koránt sem tökéletes a technológia

Egy évtizednyi fejlesztés után Elon Musk grandiózus űrvíziója újabb mérföldkőhöz érekezett. Megvalósult ugyanis a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájának első tesztje, amelynek főbb ismertetőjegyei, hogy nagyon erős, emellett viszont olcsó és ami a legfőbb újrahasznosítható.

 

Ez az újrahasznosítás annyit jelent, hogy szemben a korábbi űrrakétákkal, mint amilyenek az Apollo programban is szerepeltek, a leváló hordozórakéták nem szóródnak szét, hanem a leválást követően vissza tudnak térni a Földre, így felhasználhatók egy újabb kilövéshez.

 

 

 

Elon Musk, a SpaceX szellemi atyja, korunk Kolumbusza szerint ezzel a technológiával járhatnak a jövőben a Marsra.

 

A teszt remekül ment, a YouTube-on kétmillió ember követhette élőben a kilövést. Megfelelően le is váltak róla az oldalsó moduljai, és nagyon látványos módon visszatértek a Földre.

 

 

 

A harmadik rakéta, a Falcon Heavy középső egysége viszont elveszett. Kedd este ezt még nagy hallgatás övezte, először csak belső, nem hivatalos információk terjengtek arról, hogy a középső darab elveszett. Aztán a sajtótájékoztatón is megerősítettek a hírt.

 

Most már a kudarc részletei is ismertek. A rakéták visszatéréséhez három hajtóműre van szükség, de a középső egység hajtóművei közül kettő is meghibásodott, így az száz méternyire a kijelölt landolási ponttól a vízbe zuhant.

 

A teszt végső konklúziója így is a sikeresség felé hajlik, főleg annak tükrében, hogy a teszt előtt Elon Musk nem jósolt túl nagy sikert.

 

A Falcon Heavy a teszten egy használt Teslát, benne pedig egy egy szkafanderes bábut juttatott a világűrbe, és állított pályára a Nap körül, azt szimbolizálva, amikor majd emberek százai indulnak útnak a mélyűr felé. A szkafanderes bábút Starmannek keresztelték el. És még egy Easter Egg is bekerült a csomagba: Don't Panic vagyis Ne ess pánikba – olvasható az autó műszerfalán.

 

Akinek eszébe jutott Douglas Adams és a Galaxis útikalauz stopposoknak, annak jár a pirospont.

 

Ezen a streamen lehet élőben követni Starman útját a nap felé.